Reçellerin faydaları
REÇEL
Reçel meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle dayanıklı hale getirilmiş şeklidir. Şeker oranı fazla olduğu için uzun zaman açıkta muhafaza etmek mümkündür.
Aslında reçelin değil içindeki bitki ve meyvelerin faydaları vardır reçel şekerli oluşu ile kana kolay karışarak enerji verir.
Kekik balı ve reçelinin faydaları
*Mide ağrısını giderir.
* Grip ve öksürüğü keser.
*Cilt hastalıklarını iyileştirir.
*Egzama ve çeşitli kaşıntıları giderir.
*Mide şişmelerini önler.
*İştah açar. Bağırsak kurtlarını döker.
*Mide, akciğer ve göğüs üşümelerine iyi gelir. Her türlü kalp ağrısını giderir.
*İç hastalıklardan meydana gelen vücut terlemesini önler. Baş ağrısını keser.
*Romatizmaya iyi gelir.
Ceviz reçelinin yaraları
Cevizin, özellikle yeşil cevizle yapılan reçelin faydaları saymakla bitmiyor. B1 ,B2 C,E vitamin zenginliği ile bilinen ve düzenli tüketildiğinde çocukların ve yetişkinlerin sağlıklı beslenmesine yardımcı olabilmesi için sabah, öğlen ve akşam tüketilmesi yeterli.
*Ayrıca menopoz döneminde bayanlarda oluşan kemik erimesini önlemek açısından oldukça yararlı olduğu görülmüş.
*Yüksek oranda demir içerdiği için guatr problemine ve kansızlığın giderilmesine yardımcı oluyor.
*Bronşit, astım ve sindirim sistimeni iyi geliyor. Kendisini sürekli yorgun hissedenlere de birebir.
Kapari reçelinin faydaları :
*Kan tablosunu düzenler.
*Tüm kan hastalıklarını hızlı bir şekilde iyileştirir.Kandaki tronbositeneli, lokositleri ve diğer hücreleri çok hızlı bir şekilde arttırır
Bluebery reçelinin faydaları
* Göz yorgunluğunu giderir, miyopluk ve şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluklarını engeller.
* Gut ve Romatizma hastalıkları için önerilir.
* İshal durdurucu özelliğe sahiptir.
* Kan şekeri ve kolestrolü düşürür
* Kansere karşı vücudu koruyan enzimleri çalıştırır
* Kalp krizi riskini azaltır. Damar sertliği oluşumunu engeller
* Sağlıklı bağ dokusu ve yeni kılcal damar oluşumuna yardımcı olur.
* Taze olarak yenildiğinde kanı temizler.
* Varis ve basuru iyileştirir
* Yaprak ve kuru meyvelerinden yapılan çay ishal giderici olarak kullanılır
* Zayıf kan dolaşımını arttırır.
Adet kanamalarını düzenleyen bir meyve olarak tavsiye edilmiştir.
* Ağız, deri ve üriner sistem enfeksiyonlarına karşı direnci arttırır.
* Anti kanserojen ve antioksidant (damarlarda yağ birikimini engelleme) özelliğine sahiptir.
* Aşırı kanamayı durdurma özellğine sahiptir.
* Bağırsak metabolizmasını düzenler.
* Damar hastalıklarına iyi gelir.
* Gece körlüğünü ortadan kaldırır.
Yaban mersini reçeli
gece görüşü arttırı ve yorgun gözlerini dinlendirir. Pilotlar, yabanmersini reçeli yedikten sonra gece uçuşlarına çıktıklarında gece görüşlerinde bir düzelme ve iyileşme hissettiklerini sık sık rapor ediyorlar. 1960’ ların ortalarında yukarıdaki gözlem ve duyumlar, önce bir laboratuvarda daha sonraları da klinik çalışmalarda yabanmersini meyve ekstrelerinin gözler ve damar sistemi üzerine etkileri üzerine yapılan çalışmalara yol gösterdi.
Ağaç kavunu reçelinin faydaları
Bronşit hastalığında nesef darlığına iyi gelir.
Kabuğunun suyu ile yaralar pansuman yapıulırsa şifalı gelir
Yılan sokmada suyu içilirse iyi gelir.
Kabuğu hazmı kolaylaştırır.
Ayva reçelinin faydaları
Gögüs hastalıklarında çok faydalıdır. Tüberküloz olanlara ayva tavsiye edilir.
Ananas reçeli
*Vücuttaki yağı azaltarak kanser riskini azaltır.
*Lifli bir besin olduğu için kroner kalp hastalıkları riskini azaltır. *Doymuş yağ oranını ve kolestrolü düşürdüğü için yine kroner kalp hastalığı riskini azaltır;
*Vücutaki sodyum oranını azalttığı için de yüksek tansiyon riskini azaltır.
*Sindirim sistemine Yardımcı ve Doğal İltihap Önleyici;
*Taze ananas içinde bulundurduğu protein sindiren enzim olan bromelain sayesinde sadece sindirime yardımcı olmakla kalmaz, vücutta meydana gelebilecek iltihapları ve şişkinlikleri de mucizevi bir biçimde azaltır,
*Özellikle sinüzit, bademcik iltihabı, gut hastalığı, mafsal iltihabı yada yaralanma veya ameliyatlardan sonraki iyileşme dönemlerinde ananasın faydalı olduğu görülmektedir. *Bromelainin iltihap önleyici etkisini artırmak için ananas öğünler arasında tek başına yenilmelidir. Bu sayede ananasın içinde bulunan enzimlerin tamamının sadece sindirime yardımcı olacak biçimde kullanılmasının önüne geçilmiş olunur.
*C vitamini vücudun suda çözünebilen başlıca antioksidanıdır ve vücudun suyla dolu olan bütün bölümlerini, hücrelere saldıran ve zarar veren serbest radikallerin saldırılarından korur.
*Serbest radikallerin, damarların tıkanmasını ve kalp hastalıklarını artırdığı, solunum yollarının spazm geçirmesi
olasılığını artırarak astım nöbetlerine yol açtığı, kolon hücrelerine zarar vererek kolon kanserine ortam hazırladığı,
eklem ağrılarını artırdığı, osteoartrit ve romatizmal artrit rahatsızlıklarında sakatlanma riskini artırdığı ortaya çıkarılmıştır.
*C vitamini yönünden zengin bir dietin, bu rahatsızlıkları önleme veya zararlarını azaltmada ne kadar önemli olduğunu görüyoruz.
*C vitamini bağışıklık sisteminin düzgün bir şekilde çalışmasında, kulak enfeksiyonlarında, soğuk algınlığı ve griplerde de çok etkilidir.
*Ananas C vitamini yönünden zengin bir besin olduğu için bolca tüketilmesi gerekmektedir.
*Enerji Üretimi ve Antioksidan Müdafası için Manganez, Thiamin(B1 Vitamini) ve Riboflavin
Ananas az bulunan bir mineral olan manganezin mükemmel bir kaynağıdır;
* Manganez enerji üretimi ve antioksidan müdafası için gerekli olan birkaç enzim yönünden çok değerli kofaktördür.
*Manganeze ilave olarak ananas, yine enerji üretimi için gerekli olan ve enzimatik reaksiyonlarda kullanılan B vitaminleri olan thiamin ve riboflavin açısından da zengindir.
Elma reçeli
*Böbreklerin temizlenmesine yarar,
*Baş ağrısına iyi gelir,
*Kolesterolü düşürür,
*Yüksek tansiyonu düşürür,
*Kan şekerini kontrol altında tutar,
*Romatizma ve gut hastalığına iyi gelir,
*Uykusuzluğa iyi gelir,
*Bağırsaklardaki parazitlerin dökülmesini sağlar.
İncir reçelinin faydaları
* İçerdiği yüksek lif oranı sayesinde sindirimi hızlandırır ve kolaylaştırır. Bağırsakları yumuşatır.
*Kabızlığı giderir.
*Vücuda kuvvet ve enerji verir.
* Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir.
*Halsizliğe ve unutkanlığa iyi gelir. Öksürük ve boğaz ağrılarına iyi gelir. Nezle ve bronşite faydalıdır. Özellikle Kuru incir balgam söktürür.
*İncir, kandaki kolesterol oranını düşürerek kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudu korur.
*Kansere karşı da koruyucudur.
*Basura iyi gelir. Bakteri ve virüslerin çoğalmasını önleyerek hastalıklara karşı direnci arttırır..
Karpuz reçeli
*Böbreklerin daha iyi çalışmasını ve böylece böbrekler tarafından vücuttan sodyumun atılmasını hızlandırır.
*Fazla sodyumun vücuttan atılması sonucunda da kan basıncı dengelenir, kalp işlevleri düzenlenir ve kalp krizi riski azaltılır.
Kestane reçelinin faydaları
* Vücuda kuvvet ve enerji verir.
*Cinsel gücü arttırır.
* Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir. *Hastaların iyileşmelerini hızlandırır.
*Kandaki kolesterol oranını düşürür. Kan dolaşımını düzenler ve hızlandırır.
*Varis ve basur şikâyetlerini azaltır. Karaciğere ve mideye de faydalıdır. İshali keser..
Patlıcan reçelinin faydaları
*Sinirleri yatıştırır ve tansiyonu düşürür. Kalp çarpıntısını giderir. Bağırsakları yumuşatır ve idrar söktürür.
*Kandaki kolesterol seviyesini düşürür ve damar tıkanıklığına iyi gelir.
*Kansızlığı giderir. Karaciğerin ve pankreasın çalışmasını düzenler.
*Böbrek ağrılarını ve yanmasını azaltır. Basura iyi gelir. Kilo vermeye yardımcı olur..
Portakal reçeli
*C ve B vitamini açısından zengin olan portakal, insana dinamizm veriyor.
*Portakal içindeki C vitamini ince ve kalın
damarların yumuşak kalmasını sağlıyor. Damar tıkanıklığını önlüyor.
*Vücuttaki direnci arttırıyor.
* Kanın durulmasına ve temizlenmesine yardımcı oluyor.
* Hazmı kolaylaştırıyor.
* Enerji veriyor.
*Portakal reçeli ise karaciğeri çalıştırıyor.
* Yapılan araştırmalar, bacaklarda meydana gelen periferik damar hastalığının
(Peripheral artery disease-PAD),
*Damarlarda meydana gelen yağ birikmesinden kaynaklandığı ve kalp ile felç riskini de körüklediğini ortaya çıkardı.
Vişne reçelinin faydaları
*Mide ve karaciğerin düzenli şekilde çalışmasına yardım eder.
*Vücutta biriken fazla suyun dışarı atılmasını sağlaması vişne yararları arasındadır.
*Sindirim sistemi sağlığı için yararlıdır.
*Kalp ve damar sorunlarına karşı koruyucudur.
*Damar sertleşmesini önler. Kan basıncını düzenler.
*Kanser riskini azaltır. Vişnede bulunan antosiyanin kolon kanseri olasılığını azaltır.
*Kas ağrılarının hafifletilmesinde olumlu etkileri bulunur.
Armut reçeli
Sindirim sistemini güçlendirir, hazmı kolaylaştırır.
*Böbreklerin düzenli çalışmasına, böbrek taşlarının ve kumunun dökülmesine yardım eder.
*İdrar söktürücüdür.
*Kanı temizler.
* Kansızlığa iyi gelir.
Çilek reçelinin faydaları
Vücuda kuvvet verir.
* Kolesterolü düşürür ve damar tıkanıklığını önler.?
* Aynı zamanda çok iyi bir antioksidan olan çilek bağışıklık sistemini güçlendirir.
*Kansere karşı kuruyucudur.
*Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına çok faydalıdır. *Bağırsak kurtlarını döker, idrar söktürür ve vücuttaki zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırır.
Kayısı reçelinin faydaları
*Besleyici ve iştah açıcıdır.
*Bol miktarda demir içerdiğinden kansızlığa iyi gelir. Vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur. *Başta akciğer ve cilt kanseri olmak üzere kansere karşı koruyucudur.
*Vücuda kuvvet verir. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir. Özellikle gelişme çağındaki çocuklara faydalıdır. *Raşitizm gibi gelişme bozukluklarını önler. Hastaların iyileşmesini hızlandırır. Sinirleri sakinleştirir ve uyku verir. *Migrene karşı da iyi gelir. Ayrıca cildi besler, nemlendirir ve yumuşatır..
Gül reçelinin faydaları
*İshali keser.
*Bademcik ve boğaz iltihaplarını giderir.
*Mikrop öldürücüdür.
REÇEL NASIL YAPILIR? Reçel yapılacak meyveler öncelikle yıkanır. Varsa ezik ve çürükleri ayrılır. Daha sonra meyvenin cinsine göre çekirdekli veya çekirdeksiz dilimlenerek yada bütün halde reçele işlenir.
Reçel yapımı iki şekilde olur:
1. Katlama usulü ile reçel yapımı
Meyveler bir gün önceden şekerle katlanarak meyve suyunun şekerce alınması esasına dayanır. Çilek, vişne, erik, şeftali reçelleri bu gruba girer.
Katlama usulü ile yapılan reçellerde bir gün önceden temiz bir kap içerisinde her meyveye göre değişik olmak üzere şeker ve meyve birer kat olarak yerleştirilir.
Ertesi gün eğer sulanma fazla olmuş ve dışarıdan su ilavesine gerek kalmamış ise doğrudan doğruya; sulanma az ise gerekli miktar su ilave edilerek kaynatılır.
Fakat şuruptaki meyveler yumuşak olduğu için kaynama sırasında delikli bir kepçe ile meyveler başka bir kaba alınır ve şurup koyulaştırılıp istenilen kıvama gelince tekrar şuruba katılarak meyvelerin dağılması önlenir.
2. Doğrudan kaynatarak reçel yapımı:
Bu usulde yapılan reçellerde meyveler önceden meyve cinsine göre hazırlanan şurup içerisinde kaynatılarak istenilen kıvama getirilir ve ateşten alınır.
Elma, armut, ayva, kayısı, portakal ve mandalina gibi sert etli meyveler bu şekilde reçel yapımına daha uygundur.
Reçel hangi usulde yapılırsa yapılsın reçelde meyveler ezilmeden şekillerini kaybetmeden kalmalı ve şurupları parlak olmalıdır.
Reçele gerekli şeker miktarı meyvenin cinsine bağlıdır. Tatlı meyvelerde daha az, ekşi meyvelerde daha fazla şeker kullanılır. Genellikle 1 kg meyve için 1,5-2 kg şeker, meyvenin cinsine göre de 2-3 bardak su konur.
DİKKAT
Reçelin kristalleşmesini önlemek için pişirme sırasında limon suyu veya limon tuzu kullanılmalıdır. Reçele limon tuzu veya limon suyu katıldıktan sonra iki dakikadan fazla kaynatılmamalıdır.
REÇELİN KIVAMI NASIL BELİRLENİR?
Reçelin istenilen kıvamda olup olmadığı çeşitli şekillerde belirlenebilir.
1. Refraktometre ile:
Reçelin kuru maddesini belirleme esasına dayanan bu yöntemde refraktometre denilen alet kullanılır. Bu aletin özel yerine numune konulup kıvam tespit edilir. İstenilen dereceye gelmişse ateşten indirilir.
2. Termometre ile:
Normal olarak şeker nisbeti % 65-70 olan şuruplar 104-105°C de kaynar. Sıcaklık bu dereceyi bulunca indirilirse uygun kıvam elde edilir.
3. Damla usulü ile:
Damla usulüyle kıvam tesbiti ise iki ayrı yolla yapılır.
a) Kontrol edilecek şuruptan bir miktarı alınır, tırnak üzerine veya temiz bir kaba damlatılır. Şurup yayılmıyor ve şeklini kaybetmiyor ise reçelin kıvamı tamamdır.
b) Su dolu bir bardak içine kontrol edilecek şuruptan bir damla damlatılır. Eğer damla dağılmadan bardağın tabanına kadar inerse reçel kıvamını bulmuştur.
REÇELLER NASIL MUHAFAZA EDİLMELİDİR?
Arzu edilen kıvamdaki reçeller ateşten indirildikten sonra kavanoz veya uygun kaplarda muhafaza edilir.
Reçeller kavanozlara sıcak iken doldurulur, kapakları sıkıca kapatıldıktan sonra, ters çevrilip bırakılır. Reçeller rutubetsiz ve loş yerlerde saklanmalıdır.
REÇELLERDE GÖRÜLEN BOZUKLUKLAR:
Köpürme:
Reçeller şeker oranı ve dolayısıyla kıvamı düşük olursa açıkta muhafaza edildiğinde köpürme olur.
Kristalleşme:
Reçellere limon suyu veya tuzu ilave edilmediği takdirde şekerlenme de denilen kristalleşme olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder