Çorbalar

Çorba tarifleri

DOMATESLİ PİRİNÇ ÇORBASI

1/4 bardak pirinç
1 küçük soğan, doğranmış
2 orta boy domates
1/3 bardak tereyağı veya margarin
1,5 yemek kaşığı limon suyu
2 yumurta
6 bardak su
1 tatlı kaşığı tuz

Yağı tencerede eritip ince ince kıyılmış soğanı ekleyin. Domatesleri çok küçük doğrayıp soğanlara katın ve hem soğanlar hem de domatesler iyice pişene kadar karıştırın. Pirinci, altı bardak suyu ve tuzu ekleyin. 15 dakika kadar veya pirinci yumuşayıncaya kadar pişirin; ateşi kısıp 1,5 yemek kaşığı limon suyu ile 2 yumurtayı çırpın ve kepçeyle azar azar çorbaya karıştırın. Bu işlem sıcak çorbanın içine konan yumurtaların beyazlarının hemen pişmesini önlemek içindir. Sonra yavaş yavaş yumurta karışımını çorbaya boşaltın ve hemen servis yapın.

Servis 6-8 kişiliktir.

Pirinç yerine 1/4 bardak yarma da kullanılabilir.


--------------------------------------------------------------------------------

KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI

3/4 bardak kırmızı mercimek
1 küçük soğan, ince kıyılmış
2 yemek kaşığı margarin veya mısırözü yağı
1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı tuz
5 bardak su
Soğanı ince ince kıyın ve tenceredeki margarin veya mısırözü yağına ekleyin, soğanı çok karartmadan pembeleşinceye kadar karıştırarak pişirin. Yıkanmış mercimeği koyup birkaç dakika karıştırın ve sonra suyun tamamını, tuzu, biberi ekleyerek kaynatın. Mercimekler çok yumuşak olanak kadar 40 dakika pişirin. Sıcakken servis yapın.

Servis 4-6 kişiliktir.


--------------------------------------------------------------------------------

MERCİMEK ÇORBASI

1 bardak mercimek
1 yemek kaşığı kadar pirinç
1 tepeleme yemek kaşığı un
1 büyük soğan, ince kıyılmış
2 büyük diş sarımsak
2 yemek kaşığı sirke
6 bardak su
1/4 bardak tereyağı veya margarin
2 tatlı kaşığı tuz

Büyükçe bir tencerede tereyağı veya margarini eritin, ince ince kıyılmış soğanı ekleyip çok karartmadan pembeleşene kadar karıştırın. 6 bardak suyu ve tuzu ekleyip kaynama noktasına getirin. Mercimeği ve pirinci yıkayıp süzün ve kaynamakta olan suya ekleyin. Mercimek ve pirinç yumuşayıncaya kadar pişirin. Eğer mercimekler yumuşamadan önce çok su buharlaşmışsa bir bardak su daha ekleyin. (Pişme süresi mercimeğin kalitesine bağlıdır.) Yarım bardak kadar soğuk su daha alıp unla karıştırın ve pütürsüz bir sıvı elde edin. Bunu tencerede kaynayan pirinç ve mercimeğe ilave edin. Bu çorbayı koyulaştırmak içindir ve unun pişmesi için 5-6 dakika daha pişirmelisiniz. 2 diş sarmısağı iyice dövüp sirke ile karıştırın ve çorbaya dökün. Dumanı tüterken servis yapın.

Servis 6-8 kişiliktir.


--------------------------------------------------------------------------------

PİRİNÇLİ YOĞURT ÇORBASI

1/2 bardak pirinç
6 bardak su
1,5 tatlı kaşığı tuz
2 bardak yoğurt
2 tatlı kaşığı kuru nane (ufalanmış) veya çok ince doğranmış taze nane
1 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı biber

Pirinci yıkayıp süzün ve altı bardak su konmuş bir tencereye koyun ve pirinç iyice yumuşayıp suyu kalınlaşana kadar (ara sıra karıştırarak) kaynatın. 2 bardak yoğurdu bir kasede çatalla iyice çırpıp yumuşak hale getirin ve kaynamış pirince azar azar, karıştırarak dökün. Tencereyi bir kenara alın ve başka bir tencerede tereyağını eriterek kırmızı toz biberi ekleyin. Kabarcıkları çıkarmaya başladığı zaman karıştırmadan önce çorbanın üstüne dökün, naneyi ekleyip servis yapın.

Servis 6-8 kişiliktir.


--------------------------------------------------------------------------------

SEBZE ÇORBASI

Küçük bir lahana göbeği
1 bardak küp şeklinde kesilmiş havuç
1 orta boy pırasa
1/2 bardak küp şeklinde kesilmiş patates
2 domates
1 büyük soğan
1/4 bardak pirinç
8 bardak su
2 tatlı kaşığı tuz
1 demet maydanoz
2 tatlı kaşığı tatlı kırmızı biber
1/2 bardak tereyağı veya margarin

Soğanları ve domatesleri doğrayın ve bir tencerede eriyen margarin ya da tereyağına ekleyin. Soğan ve domatesler iyice pişene kadar karıştırarak pişirin. Tuz ve kırmızı biberi, sonra da küp küp kesilmiş bütün sebzeleri ve suyu koyun. Ağzını kapatıp bir saat veya daha fazla bir süre kaynatın. Eğer çorba çok koyulaşırsa bir bardak su daha eklenebilir. Dumanı tüterken servis yapın.

Servis 6-8 kişiliktir.


--------------------------------------------------------------------------------

UN ÇORBASI

1/3 bardak un
1/3 bardak tereyağı veya margarin
2 diş sarımsak, ezilmiş
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı biber veya arnavut biberi
1 yemek kaşığı sirke
4 bardak su

Margarin veya tereyağını bir tencerede eritin, unu ekleyerek kahverengimsi olana kadar karıştırın ve suyu bir defada dökerek hızlı hızlı karıştırın ve pütürsüz bir karışım elde edin. Sonra tuz, sirke, kırmızı toz biber ve ezilmiş sarmısağı ekleyin. 5 dakika kadar, koyulaşıncaya kadar pişirin.

Servis 4-6 kişiliktir.


Çatal Çorba

Malzemeler

1 çay bardağı yeşil mercimek

1 su bardağı aşurelik yarma

6 su bardağı su

1 adet soğan

1 çorba kaşığı margarin

300 gram kıyma

1 tatlı kaşığı nane

1 çay kaşığı kırmızı pul biber ve tuz



Hazırlanışı:



* Yeşil mercimeği ayıklayıp yıkadıktan sonra yarmayla beraberderin bir tencereye koyalım ve tuzunu atalım.

* Üzerine 6 bardak su ekleyelim.

* Kısık ateşte kaynayana kadar bekleyelim.

* Çorbamız kaynarken soğanı ince ince doğrayalım.

* Daha sonra küçük bir tavaya alıp içine margarini ve kıymayı koyalım.

* Kıyma ve soğanı rengi değişene kadar kavuralım.

* Daha sonra nane ve pul biberi ekleyip bir iki kez çevirip hazırlayalım.

* Çorbayı servis tabağına koyup hazırladığımız sosu üzerine dökelim.

* Dilerseniz üzerine ince kıyılmış maydanozlar koyabilirsiniz.Afiyet olsun





Düğün Çorbası

Malzemeler

Yarım kilo gerdan kuzu eti

1.5 litre su

Yarım su bardağı un

Yarım su bardağı su

Yarım limon suyu

100 gr margarin

Tuz, kırmızıbiber

Hazırlanışı:

* Kuzu etini 1.5 litre suda biraz tuz ilave ederek haşlayın.

* Su kaynarken üzerinde oluşan köpüğü delikli kepçe ile alıp atın.

* Daha sonra bu etleri haşladığınız sudan çıkartıp parçalayın.

* Eti haşladığınız suyu bir süzgeç yardımı ile süzün ve bu suyu tekrar ateşe koyun (su azsa üzerine su ilave edin).

* Yarım su bardağı su ile yarım su bardağı unu karıştırıp kaynamakta olan et suyuna karıştırarak ekleyin.

* Tuzunu ilave edip 5-10 dakika daha pişirin.

* Küçük parçalara ayırdığınız eti çorbaya ilave edin.

* İçine yarım limon suyunu sıkın.

* Bir tavada 100 gr margarin kızdırıp kırmızıbiberi ilave ederek ateşten alın.Afiyet olsun





Somonlu Mercimek Çorbası

Malzemeler

Çorba İçin;

8-10 bardak et suyu

1.5 bardak kırmızı mercimek

1 adet patates,2 soğan

1 çorba kaşığı un

2 çorba kaşığı margarin

1 adet yumurta sarısı

1 bardak süt,tuz,kırmızı biber

Krep İçin;

1 bardak yumurta

1/4 su bardağı su

150 ml. süt

1 çorba kaşığı erimiş margarin

2 dilim somon füme

2 yaprak roka

Biraz tuz

Hazırlanışı:

* Mercimeği ayıklayıp,yıkayalım.

* Patatesi soyup,rendeleyelim.Soğanı rendeleyelim ve margarin ile pembeleşinceye kadar karıştıralım.Unu katıp kavuralım.

* Et suyunu,mercimeği ve patatesi una katıp iyice pişinceye kadar kaynatalım.

* Tel süzgeçten geçirelim.

* Yumurta sarısı ile sütü çatalla çırpalım.

* Çorbayı sofraya almadan 10 dakika önce yumurta sarısı ile sütü katıp karıştıralım.

* Son olarak çorbaya tuz ve kırmızı biber katalım.

* Çorbayı hazırladıktan sonra bir kenara alalım.

* Yumurta,un,tuz ve yarım çorba kaşığı margarini karıştıralım.

* sütü katarak iyice ezelim.

* Bir tavayı geri kalan margarinle yağlayalım.

* Karışımdan birkaç kaşık tavaya dökelim ve sallayıp tavayı yağladıktan sonra arkalı önlü kızartıp iki krep hazırlayalım.

* Krepleri bir tepsiye serelim.

* Üzerine somon ve roka koyarak parmak şeklinde saralım.

*İnce dilimler halinde kesip mercimekçorbasının üzerine koyarak servis yapınızAfiyet olsun..





Yulaflı Sebze Çorbası

Malzemeler

40 gr yulaf (4 tatlı kaşığı)

1 Adet soğan

1 Adet orta boy havuç

1 Çay bardağı kıyılmış ıspanak

1 Adet orta boy patates

1 Tatlı kaşığı salça

1 Çorba kaşığı margarin

Hazırlanışı:
* Soyup yıkadığınız soğanı ve patatesi ince ince doğrayın.

* Havucu yıkayıp rendeleyin.

* Ayçiçek yağı ve bütün malzemeleri 4 su bardağı su ile birlikte düdüklü tencereye koyun.

* Yarım saat kadar pişirin ve sıcak servis yapın.Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder