Ev yemekleri

Patlıcanlı istim kebabı
malzemeler


1 kg kuzu eti ( Kemiksiz iri kuşbaşı doğranmış)
2 orta boy soğan
2 orta boy domates
1 yemek kaşığı margarin
Tuz-karabiber
4 adet iri kemer patlıcan
3 adet dolmalık biber
1 bardak ayçiçek yağı
7-8 adet kürdan

Yapılışı:
1. Bir tencereye doğranmış soğanları, yıkanmış kuzu etiyle 1 kaşık yağ koyup arada karıştırarak suyunu çektirin. Kabukları ve çekirdeleri çıkartılarak doğranmış 2 adet domates katın. 5 dk sonra 2 bardak sıcak su ekleyip kısık ateşte pişirin.

2. Patlıcanları alacalı soyup yarım parmak uzunlamasına keserek doğrayın; üzerine tuz serpin. yarım saat bekletin; suyla yıkayıp kurulayın. Patlıcanları, açık pembe kızartın ve yağını süzdürerek kağıt peçete üzerine koyun.

3. Küçük komposto kasesinin içine çaprazlama iki adet patlıcan yerleştirin. Eti süzgece boşaltın, 3 veya 4 adet kebap etini patlıcanın ortasına koyun. Patlıcanın uçlarını etin üstüne kapatın ve çevirerek fırın tepsisine yerleştirin. Tepelerine yuvarlak bir dilim domates ve kesilmiş dolmalık biber yerleştirip, bir kürdan batırın.Etin sosunu üzerinee gezdirin, biraz daha su katın. Üstü kapalı olarak kısık ateşte veya folyo kapatarak fırında 15-20dk pişirin.



Alabalık Buğulama (4 Kişilik)

Malzemeler
4 adet Alabalık (fileto edilmiş)
4 adet defne yaprağı
3 adet domates
3 adet çarliston biber
1.5 adet limonun suyu
70 gr. tereyağ(margarin veya likit yağ da olabilir)
250 gr. mantar
1 çorba kaşığı kapari turşusu
Tuz ve karabiber


Yemeğin Tarifi
Domatesler halka halinde kesilip yağlanmış tavaya dizilir.Alabalık filetoları domateslerin üzerine yerleştirilir.Bakiye domatesler ise dörde bölünüp balıkların aralarına yerleştirilir.
Çarliston biberler çekirdekleri çıkarıldıktan sonra uzun şeritler (veya halkalar) halinde kesilerek balıkların üstüne yerleştirilir. İkiye bölünmüş mantarlar, bir çorba kaşığı kapari turşusu ve defne yaprakları ilave edilir.
Limon suyu ve balıkların üst seviyesine kadar su konur, kararınca tuz ve karabiber ilave edilir ve kapağı kapatılıp hafif ateşte 30 dakika pişirilir.
Not: İsteyenler 2 ila 3 diş doğranmış sarımsak ta ilave edebilirler.





Zeytinli Milföy
MALZEMELER
* 2 adet milföy hamuru
* 50 gram yeşil zeytin
* 1 adet yumurta sarısı

İki adet milföy hamuru alınır. Her biri dört eşit parçaya bölünür. Ortalarına turşulu zeytin konulur ve iki ucu birleştirilir. Üzerine yumurta sürülüp, 180 derece fırında pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.






Çikolatalı Sufle


MALZEMELER
* 100 gram bitter çikolata
* 1 su bardağı kıyılmış fındık veya badem
* 125 gram oda sıcaklığında Tereyağı
* 3 adet yumurta
* 1 çorba kaşığı un
* 1 çay kaşığı vanilya
* 1 çay kaşığı kabartma tozu
* Yarım çay bardağı toz şeker
* 1 adet yumurta akı
* 2 çorba kaşığı pudra şekeri

Sufle kapları tereyağıyla kaplanır. Fırın 180 derece ayarlanıp, ısıtılır. Fırın tepsisine su konup, ısıtılır. Diğer yandan yumurtaların sarısı ile beyazı birbirinden ayrılır. Tereyağ ve çikolata benmari usulü eritilir. Çikolata sıcakken yumurta akını kar haline getirilip, yavaş yavaş ilave edilir. Karışım ılınınca yumurta sarılarını eklenip krema haline getirilir. Badem ve un ilavesi yapılır. Hazırladığınız harcı sufle kaplarına yarısından fazlası dolacak şekilde taksim edilir. Sıcak su havuzuna konulup, 30 dakika pişirilir. Sıcakken üzerine pudra şekeri serpilir.




Köfteli tarhana çorbası

MALZEMELER
* 100 gram kıymadan yapılmış köfte
* 4 çorba kaşığı tarhana
* 2 çorba kaşığı tereyağ
* 1 çorba kaşığı salça
* 5 su bardağı su
* 1 çorba kaşığı kuru nane


Tarhana bir bardak suyla ıslatılıp, bir saat bekletilir. Tencereye beş bardak su konup kaynayınca, içine yavaş yavaş tarhana aktarılır. Karıştırarak top top olmamasına özen gösterilir, 10 dakika kısık ateşte pişirilir. Köfteler tereyağında kızartılır ve çorbanın üzerine dökülür. Nane serpilip, servis yapılır.


Buharda Türlü
MALZEMELER
2 adet kabak
2 adet havuç
15 adet taze fasulye
10 adet mantar
2 adet domates
2 adet patates
4 adet sivri biber
1 adet soğan
3 dişsarmısak
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber


HAZIRLANIŞI
Kabak, patates, fasulye, sivri biber, domates, soğan ve havuçları iri kuşbaşı şeklinde doğrayın. Mantarları limonlu suda bekletin. Sarımsakları soyup, bütün bırakın.
Hazırladığınız sebzeleri tuz ve karabiberle karıştırdıktan sonra bambu buhar sepetlerine koyun. Sepetleri üst üste koyup, kapağını kapattıktan sonra yarısına kadar su dolu tencerenin üzerine yerleştirin.
Orta ateşte fasulye yumuşayana kadar pişirin. (Buharda pişirmede, sebzelerin fazla yumuşamadan hafif kıtır kalarak pişirilmesine dikkat edin)
Pişen sebzeleri,büyük bir kaseye alın üzerine zeytinyağı gezdirin ve sebzeleri ezmeden hafifçe karıştırın. Buharda türlüyü sıcak olarak servis yapın. Çiğ yağ tadını sevmiyorsanız, sebzeleri bir tavada kızdırdığınız zeytinyağında 1 dakika sote edebilirsiniz.



Arnavut Yahnisi

MALZEMELER
1 Kuzu Ciğeri
500 gr Kuzu Eti
100 gr Mantı Hamuru
1 Avuç Nohut
1 Adet Sivribiber
1-2 Arnavut Biberi
1 Pırasa
Tuz
Karabiber
Kırmızıbiber
Kekik
1 Kuzu Beyni
2 Çorba Kaşığı tereyağı
1 Adet Soğan


HAZIRLANIŞI
Tereyağını bir tencereye alın. Kızdırdıktan sonra yemeklik doğranmış soğan ve zar biçiminde doğranmış olan kuzu etlerini tencereye alıp, kavurun. İçine yeterince suyu ilave edin.
Suyunu çektikten sonra akşamdan ıslanmış nohutu tencereye koyun. Pişerken küçük kesilmiş ciğer, sivribiber, arnavut biberi ve mantı hamurunu sırayla ilave edin. Kısık ateşte birlikte pişirin.
Pırasayı yıkayıp, ayıklayın. Halka halka doğrayın. Tencereye ilave edin. Tuz, karabiber, kırmızı biber ve beynini birkaç parçaya bölünmüş olarak tencereye alın. 5 dakika daha pişirip, sıcak servis yapın.



Pilav Tarifi
Pirinci ıslayın, tavuğu haşlayın, suyundan 2bardak ayırın, etini didin. Soğanı doğrayın, kuş üzümünü ıslatın. Bir tencere içinde margarini eritin, çam fıstığını kavurun. Rengi değişince soğan ve tavuk etini katıp kavurmaya devam edin. Etler pişince kuş üzümünü ve tarçını ekleyin. 1-2 karıştırdıktan sonra süzdüğünüz pirinci aktarın ardından 2bardak tavuk suyunu ekleyin.(icap ederse biraz daha ekleyebilirsiniz) Kapağını kapatıp altını kısın, suyunu çeksin. Pişince 15dk dinlendirin, sonra servise sunun.

Malzemeler
2bardak pirinç,
100gr margarin,
1adet soğan,
400gr tavuk eti,
2bardak tavuk suyu,
2kaşık çam fıstığı,
1kaşık kuş üzümü,
1tatlı kaşığı tuz, 1çay kaşığı tarçın





Ali Nazik

Malzemeler
200 gr yarım yağlı kıyma
2 adet patlıcan
250 gr süzme yoğurt
1 adet yeşilbiber
7-8 dal maydanoz
100 gr tereyağı
1 çay kaşığı kırmızıbiber
Yemek Tarifi
Patlıcanları fırında közleyin. Kabuğunu soyun ve bıçakla ince ince kıyın. Yoğurtla karıştırıp, bir güvece yerleştirin ve ısıtın. Başka bir kapta kıyma, tuz ve karabiberi yoğurarak köfteyi hazırlayın ve kebap şişine takarak közde pişirin. Küçük küçük parçalara bölerek içine kırmızıbiber eklenmiş tereyağında biraz kavurun. Hazırladığınız bu eti, ısıtılmış güvecin üzerine yerleştirin. Maydanoz ve yeşil biberle süsleyin.


Domatesli kısır dolması


Malzemeler
10adet domates, 2sap taze soğan, 2bardak köftelik bulgur, 1bardak zeytinyağı, 2kaşık biber salçası, 1demet maydanoz, tuz-karabiber, kırmızı pul biber
Yemek tarifi
Bulguru bir kap içine koyun. Domateslerin üst kısımlarını kapak gibi kesin ortalarını oyun. Çıkan içi bulgurun üzerine döküp karıştırın ve dinlenmeye bırakın.
Bulgur kabardığı vakit zeytinyağı, biber salçası, maydanoz, ince kıyılmış taze soğan ve baharat katıp iyice yoğurun. Bu harcı domateslerin içine doldurun kalan harcı servis tabağına alın. Domateslerle beraber servise sunun.


Romen türlüsü
Ön hazırlık olarak kuru fasulye ile barbunyayı haşlayın. Diğer bir tencereye soğanları halka doğrayın. 1 çay bardağı zeytinyağı ile 5 dakika soteleyin. İçine domatesleri, küçük doğranmış biberleri, tuzu ve kesme şekeri ekleyin. Taze fasulyeleri ayıklayıp, yıkadıktan sonra doğrayın. Soğanları sotelediğiniz tencereye aktarın. Üzerini aşacak kadar su koyup, kısık ateşte fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan almadan üzerine 1 su bardağı haşlanmış fasulyeyi ilave edip 5 dakika daha kısık ateşte kaynatın. Ateşten alın. Üzerine kırmızıbiber, karabiber ve ince kıyılmış maydanoz serpip soğuyunca servis yapın.

MALZEMELER
* 1 su bardağı haşlanmış barbunya fasulyesi
* 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
* 500 gr. taze fasulye
* 2 adet soğan
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 1 adet küp doğranmış domates
* 2 adet sivri biber
* Tuz
* Kırmızıbiber
* Karabiber
* 2 adet kesme şeker

Karamelli muhallebi
Süt, nişasta, yumurta sarısı, pirinç unu, şeker, vanilya ve margarin ateşte koyulaşıp, göz göz olana kadar pişirilir. Ateşten alınır, mikserle 10 dakika çırpılır. Şeker tavada kahverengi renk alana kadar çevrilir. İçine 2 kaşık su konup, sütlü tatlıya ilave edilir. Bir sefer karıştırılıp, kaselere boşaltılır. Arzuya göre süslenerek soğuk olarak servis yapılır.

MALZEMELER
* 4 su bardağı süt
* 2 yemek kaşığı pirinç unu
* 2 yemek kaşığı nişasta
* 1 adet yumurta sarısı
* 1 su bardağı şeker
* 1 çay kaşığı vanilya
* 1 çorba kaşığı margarin
Karameli için:
* Yarım su bardağı toz şeker
* 2 yemek kaşığı su

Kete
Bir çay bardağı ılık süt ile maya eritilir. Diğer malzemeler ilave edilip, hamur yapılır. Hamur önce dörde bölünür, her parça açılır, yağlanır. Üst üste konur, rulo yapılır. Ortadan ikiye bölünür. Kesilen parça dörde bölünür. Parçaların uçları üstten ve alttan büzülür. Ortadan hafif bastırılır, tepsiye dizilir. Üstüne yumurta sarısı sürülür, fırında kızarana kadar pişirilir.

MALZEMELER
* Yarım paket maya
* 1 çorba kaşığı şeker
* Yarım çay bardağı sıvıyağ
* Yarım çay bardağı margarin
* Tuz
* 1 adet yumurta
* Aldığı kadar un
* 1 çay bardağı ılık süt


Cevizli yaprak sarma

Malzemeler
* 250 gram yaprak
* 1 kase pilavlık bulgur
* 3 adet soğan
* 1 demet taze soğan
* 1 demet maydanoz
* Yarım demet taze nane veya 1 kaşık kuru nane
* 1 kase küp doğranmış beyaz peynir
* 1 su bardağı ceviz
* 1 çorba kaşığı dolusu kuş üzümü
* Dolma baharı
* Tuz
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 1 limon suyu
Soğan piyazlık doğranır ve yağda sotelenir. İçine bulgur eklenir, 2-3 kez çevrilir. Tüm karışımın içine kuş üzümü ve su konup, pilav gibi pişirilir. Yeşillikler çok ince kıyılır. Baharat, ceviz ve peynir ilave edilir. Diğer yandan yaprak haşlanır. Hazırlanan iç malzemesi içine sarılır. Üzerine yağ ve limon gezdirilip, dereotu serpilir.

Patates mücveri
Malzemeler
* 2 adet patates
* 1 çorba kaşığı sıvıyağ
* 2 adet yumurta
* 1 fincan beyaz peynir
* 1 adet soğanın rendesi
* Tuz
* Karabiber
* Arzuya göre bir miktar kimyon
* Bir miktar kırmızıbiber
Soğan yağ ile kavrulur. Diğer yandan patates rendelenir ve sıkılır. Patates ve soğan ile 5 dakika çevrilir soğutulur. İçine yumurtalar kırılır. Un, peynir, tuz ve karabiber ilave edilip, karıştırılır. Yağlanmış tepsiye dizilir pişirilir veya kızartılır.

Frigo
Malzemeler
* 1 adet yumurta
* 1 çorba kaşığı kakao
* 1 kilo süt
* 1 çorba kaşığı un
* 1 çorba kaşığı nişasta
* 1 çorba kaşığı pirinç unu
* 1 çorba kaşığı şeker
* Yarım paket margarin
Malzemenin hepsi tencerede orta ısıda muhallebi olana kadar pişirilir. Derin bir kaba dökülüp, buzlukta dondurulur. Yemeden önce üzerine fındık, ceviz veya Hindistan cevizi konulur. Keserek servis yapılır.



Levrek pane
MALZEMELER
* 200 gram levrek fileto
* 2 çorba kaşığı un
* 1 adet yumurta
* 2 çorba kaşığı galeta unu
* Sıvıyağ
* 1 adet patates
* 1 çorba kaşığı tereyağı
* 1 çorba kaşığı un
* 1 kahve fincanı süt
* 1 çorba kaşığı kaşar rendesi
Levrek filetoyu una, daha sonra yumurtaya, son olarak da galeta ununa bulayın. Sıvı yağı tavaya alarak kızdırın. Levrek filetoyu kızgın sıvı yağda arkalı önlü kızartın. Fazla yağını çekmesi için kağıt mutfak havlusuna koyun. Garnitür için önce patatesin kabuklarını soyun. Kuşbaşı keserek, tuzlu suda haşlayın. Süzdükten sonra fırın tepsisine alın. Sos için ayrı bir tencerede tereyağını eritin ve unu ilave edin. Unu pembeleşene dek kavurun. Daha sonra sütü ekleyin. Hazırladığınız bu sosu patateslerin üzerine dökün. Üzerine rendelenmiş kaşar serpin. Fırında kaşar eriyene dek pişirin. Soslu patatesi, levrek panenin yanında sıcak sıcak servis yapın.

Makarna salatası
MALZEMELER
* 1 su bardağı fiyonk makarna
* 2 adet patates
* 2 dilim kaşar peyniri
* 1 küçük kutu ton balığı
* Yarım su bardağı mayonez
* 2 çorba kaşığı yoğurt
* Yarım marul
* 1 adet limon
* 1/3 su bardağı sıvı yağ
* 1 çay kaşığı köri
* Tuz, kırmızıbiber
* 1 çorba kaşığı haşlanmış mısır
* 4-5 ızgara mantar
Çukur bir tencereye yeterince su ve yarım tatlı kaşığı tuz ilave edip, kaynatın. Su kaynamaya başlayınca, makarnayı bu tuzlu suda 10 dakika haşlayın. Patatesleri küp küp doğrayın. Kaşar peynirini de küçük küpler halinde hazırlayın. Ton balığını da ekleyip, hepsini karıştırın. Mayonez ve yoğurdu ilave edin. İnce doğranmış marul, sıvı yağ, köri, kırmızıbiber ve tuzu ekleyin. İyice karıştırın. Salatanın üzerine mısır ve mantar ekleyin. Buzdolabında birkaç saat bekletip, servis yapın.

Sadabat lokması
MALZEMELER
* 1,5 su bardağı su
* 2 su bardağı un
* 3 çorba kaşığı margarin
* 3 adet yumurta
* Tuz, bir tutam şeker
* 1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz veya fındık
* 2.5 su bardağı su
* 2.5 su bardağı şeker
* 1.5 su bardağı sıvı yağ
Tencereye aldığınız 1.5 su bardağı su ve 3 çorba kaşığı margarini eriyene dek kaynatın. Sonra unu, bir tutam tuz ve şekeri ekleyin. Hızlı ve sürekli karıştırın. Hamur koyulaştığında ateşten alıp, ılındıktan sonra yumurtaları teker teker kırıp yoğurun. Özlü bir hamur elde ettiğinizde, bilye iriliğinde parçalar koparıp yuvarlayın. Kızgın sıvı yağda tavayı arada bir sallayarak hamurları kızartın. Delikli kepçe ile çıkarın. Şerbet için şekeri ve suyu kaynatın. Hazır olmasına yakın limon dilimlerini şerbetin içine katın. Çıkan lokmaları soğuyan şerbetin içine atın. Şerbeti emen tatlıları servis tabağına dizin. Dövülmüş fındık serperek servis yapın.

Yoğurtlu barbunya

Soğan tencereye alınıp, zeytinyağında sotelenir. Domates, sarımsak, şeker ve defne yaprağı konur. Barbunya kaynar suda 5 dakika haşlanıp, süzülür. Siyah suyu çıkartılıp, tencereye ilave edilir. Diğer yandan içine 1 şişe soda ve doğranmış havuç konup, kısık ateşte pişirilir. Barbunyalar yumuşayınca ateşten alınır. Soğuyunca içine bir demet maydanoz doğranıp, karıştırılır. Servis tabağına alınır. Üzeri yoğurtla kapatılıp, üzerine kırmızı biber serpilir.

MALZEMELER 6 kişilik
* 1 kilo taze barbunya
* 1 adet havuç
* 1 adet kereviz yaprağı
* 1 adet soğan rendesi
* 2 adet domates
* 2 diş sarmısak
* 2 adet kesme şeker
* 1 adet defne yaprağı
* 1 şişe soda
* 1 kahve fincanı zeytinyağı
* 500 gram yoğurt
* Bir miktar maydanoz

Saklı kabak
MALZEMELER
* Yarım kilo kıyma
* 3 büyük baş soğan
* 3 büyük domates
* Yarım demet maydanoz
* 1 kahve kaşığı karabiber
* Yeteri kadar tuz
* 2 tablet tavuk bulyon
* Yarım patates
* 2 yumurta
* 2 su bardağı yoğurt
* 2 yemek kaşığı un
* 1 tatlı kaşığı kuru nane

Kıyma soğanla kavrulur. İçine küçük doğranmış domatesler konur. Maydanoz, karabiber, tuz, knor bulyonu ilave edilir ve bu karışımı tepsinin dibine yayılır. Üzerine küp küp doğranmış patatesler konulur. Knor bulyonun diğer tableti de 1 yemek kaşığı salça ile eritilerek patateslerin üzerine dökülür. Üzeri hafifçe kızarıncaya kadar fırında pişirilir. Fırından tekrar çıkarılır. Ayrı bir kapta yumurta, yoğurt, un ve nane çırpılarak, yarı pişmiş tepsinin üzerine dökülür. Tekrar fırına konulur. Üstü kızarıncaya kadar pişirilir. Keserek servis yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder