Zeytinyağlılar

PORTAKALLI KEREVİZ
Malzemeler ; 6 kişi için
Tencereye ince doğranmış soğanı ve zeytinyağını koyun. Üzerine halka halka kesilmiş havuçları ve kuşbaşı doğranmış kerevizi ekleyin. Bir bardak portakal suyunu, tuz ve şekeri ilave edin.
Kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
1 büyük boy Kereviz
2 adet Havuç
2 adet Soğan
1 çay bardağı Zeytinyağ
1 su bardağı Portakal Suyu
2 kesme şeker
Dereotu
Tuz
Soğuduktan sonra ince kıyılmış dereotu ile süsleyerek servis yapın.
Afiyet olsun.

ZEYTİNYAĞLI ÇALI ya da AYŞEKADIN FASULYE
Malzemeler ; 4 kişi için

Bir tencereye çentilmiş soğan, küçük küçük doğranmış domates, ayıklanmış fasulye, tuz, şeker ve Zeytinyağ ve fasulyelerin üstünü örtecek kadar Su konarak ateşe oturtulur. 45 dakika kadar pişirilir.
1 Kg AyşeKadın ya da Çalı Fasulye
1 bardak Zeytinyağ
3 adet Kuru Soğan
2 adet Domates
3 adet Kesme Şeker
Tuz
Soğuk Servis yapılır
Zeytinyağlı yemekler pişirildikleri tencerede soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra servis tabaklarına alınır.
Afiyet olsun.

ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ
Malzemeler ; 4 kişi için
Tencereye zeytinyağ katılır. Ayıklanmış arpacık soğanlarla, üzeri kazınmış ve parmak uzunluğunda, kalem kalınlığında kesilmiş havuçlar yağda hafifçe öldürülür.
Kerevizler temizlenir. Parçalara ayrılır. Suda yıkanır. Sonra bolca su ile 15 dakika kaynatılır.
Kerevizlerin suyu süzülerek, tenceredeki soğan ve havuçların üzerine katılır. Doğranmış iki adet Patates, tuz, 1 limonun suyu ilave edilir. Üzerine 2 bardak su katılır. Orta ateşte pişirilir.  
1 Kg Kereviz
2 adet orta boy Havuç
2 adet orta boy Patates
10 adet Arpacık Soğan
1 çay bardağı Zeytinyağ
1 küçük demet Maydanoz
1 adet Limon
2-3 bardak Su
yeterince Tuz
Servis yapılırken, üzerine kıyılmış maydanoz serpilir.
Zeytinyağlı yemekler pişirildikleri tencerede soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra servis tabaklarına alınır.
Afiyet olsun.

ZEYTİNYAĞLI PIRASA
Malzemeler ; 4 kişi için
Pırasalar temizlenir. Yeşil kısımları atılır. Uzunlamasına baklama dilimleri gibi üç parmak eninde doğranır. Su içersine atılır.
Halkalar halinde ince ince doğranmış soğan, yağ içinde hafifçe pembeleşinceye kadar kavrulur. Yarım parmak uzunluğunda kesilmiş havuçlar, varsa iki adet ince doğranmış domatesle kavrulur.
Pırasalar bu malzemenin üzerine eklenir. 15-20 dakika kapatılarak kavrulur.
Kapağı açılır. Birbuçuk bardak Su, yıkanmış pirinç, 1 çay kaşığı şeker, tuz katılır. Yarım limon sıkılır ve karıştırılır. Orta ateşte pişirilir. 
5 orta boy Pırasa
1 su bardağından az Zeytinyağ
½ kahve fincanı Pirinç
2 adet küçük Havuç
1 adet Kuru Soğan
½ adet Limon
2 adet Domates
1 çay kaşığı Toz Şeker
Tuz


Soğuduktan sonra servis tabaklarına alınır.
Afiyet olsun.
Zeytinyağlı Enginar Dolması "Favalı"

Malzemeler
  • 3 adet büyük enginar
  • 250 gr kabuklu iç bakla (iç malzemesi - kabukları ayıklanmış ve küçük parçalara doğranmış)
  • 1/4 limonun suyu
  • 1/4 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 büyük yağlı kâğıt
  • 2 orta boy soğan (iç malzemesi için - küçük küçük doğranmış)
  • 1 kahve fincanı pirinç (iç malzemesi için - yıkanmış)
  • 1/4 su bardağı zeytinyağı (iç malzemesi için)
  • 1 kahve fincanı su (iç malzemesi için)
  • 1 demet kıyılmış dereotu (iç malzemesi için )
  • Bir miktar tuz (iç malzemesi için )
  • 5 bardak su (Enginarın ayıklandığı su)
  • 1 çorba kaşığı un (Enginarın ayıklandığı su)
  • Yarım limonun suyu (Enginarın ayıklandığı su)
  • 2 limonlu ve unlu su (enginarların bekletildiği)
Hazırlanışı
1. Bir tencereye; zeytinyağı, soğan ve yarım tatlı kaşığı tuz koyarak soğanları sarartmadan 5 dakika kavurun. Sonra bu soğanlara, 250 gr bakla içi ile pirinci ilave ederek, 5 dakika daha kavurun. 1 kahve fincanı su katarak, pirinç suyunu çekene kadar orta kuvvetteki ateşte 5 dakika daha pişirin. Bu içe; küçük doğranmış 1 demet dereotu ilave edip kabı ateşten alın ve bir tarafa ayırın.
2. Büyükçe bir tencereye; 5 bardak su, 1 silme çorba kaşığı un ile yarım adet büyükçe limonun suyunu koyarak iyice karıştırın. Bu un ve limonlu suya, ayıklanmış 3 enginarı koyun.
3. Enginarları teker teker sudan çıkararak, içlerini doldurun; yağlı kâğıdına sıkıca sarın, sonra kâğıda sarılan her enginarın doldurulmuş tarafları üste getirilmiş olarak yayvanca bir tencereye yan yana döşeyin.
4. Tencereye döşenmiş bu enginarlara, 1/4 bardak zeytinyağı, çeyrek adet limonun suyu, çeyrek çorba kaşığı toz şekerle iki ya da üç defa olmak üzere enginarları içine ayıkladığımız un ve limonlu sudan 2,5 bardak katarak, tencerenin kapağını kapatın ve enginarlar yumuşak bir hal alıncaya kadar önce kuvvetlice, sonra da orta kuvvetteki ateşte olmak üzere yaklaşık bir buçuk saat pişirin; ateşten alarak iyice soğuduktan sonra, kâğıtlarını çıkarın ve servis yapın. (Tencereye önce suyun yarısını ve her çektikçe de çeken miktar kadar su katmak suretiyle enginarları pişirmelidir; bütün suyu katılmak suretiyle pişirilen enginarların içlerindeki pirinçler su fazlalığından dağılırlar.)
 
Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder